"Geen grote woonuitbreiding meer mogelijk op Poederkot-site in Herentals"

maa 17 Feb
poederkotsite Herentals Stad Herentals
© Stad Herentals - burgemeester Bertels (Vooruit) en eerste schepen Van Nueten (N-VA)

De structuurschets van 2017 van Wuytsbergen-Ekelen waar de Poederkot-site is, wordt geschrapt en past niet meer binnen het nieuw beleidsplan. Dat maakte stad Herentals zopas bekend.

Stad Herentals hertekent de stadskern wat betreft ruimtelijke ordening. Tot de stadskern behoort nu alles binnen de ring en binnen de spoorweg. Alles wat daar buiten valt wordt anders bekeken in functie van de wijk.

Zoals de Poederkot-site dus. Grote verkavelingen met veel huizen dicht op elkaar zijn dan niet meer mogelijk. Dus zo komen er waarschijnlijk minder woningen op site. Verdichting is buiten de kern niet langer gewenst.

“De wijk Wuytsbergen-Ekelen gaat geen onderdeel meer zijn van de groeikern en zal voortaan gezien worden als woonwijk in de stadsrand. Dit betekent concreet dat hier geen grote woninggroei meer mogelijk is. Het bestaande weefsel vormt de leidraad. Na jaren geven we onze inwoners hiermee duidelijkheid, vrijwaren we sowieso minstens een groot deel van onze groene long daar en realiseren we een belangrijk punt uit onze beide verkiezingsprogramma’s”, aldus burgemeester Bertels (Vooruit) en eerste schepen Van Nueten (N-VA).

Eerder was de intentie tot het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan voor de site van het poederkot, de voormalige munitiefabriek in Herentals al stopgezet. Het stadsbestuur kreeg negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse overheid.

Het plan was ook al langer niet gedragen door buurtbewoners. De buurtbewoners van Wuytsbergen in Herentals voeren al jaren actie tegen de komst van nieuwe woningen in het Poederkotbos.

Eerder ging de stad bij nieuwe aanvragen tot ontwikkeling zich beroepen op de structuurschets die in 2017 al gemaakt is van de omgeving. Maar zopas maakte stad Herentals dus bekend dat de structuurschets van 2017 van Wuytsbergen/Ekelen waar de Poederkot-site is, wordt geschrapt en niet meer past binnen het nieuwe beleidsplan.

Kijk ook: