Het virus kan kleine herkauwers, zoals schapen en geiten, ziek maken, maar ook runderen en alpaca's kunnen besmet raken. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, kreupelheid, verminderde eetlust en zoals de naam al doet vermoeden: een blauwe tong. Blauwtong wordt verspreid door knijten, heel kleine muggen, en is in drie op de tien gevallen dodelijk voor het dier. Het virus is niet schadelijk voor mensen.
"Als je symptomen opmerkt bij je dier, dan is het toch wel raadzaam om zo snel mogelijk de dierenarts te gaan contacteren", vertelt Hélène Bonte van het Federaal Voedselagentschap. "De dierenarts kan dan de juiste diagnose stellen en ook de juiste behandeling gaan opstarten."
Er bestaat ook een vaccin tegen het blauwtongvirus. "Die gaan er niet voor zorgen dat die verspreiding echt vermeden kan worden onder de dieren, maar wel dat die ergste symptomen onderdrukt kunnen worden." Ook het opstallen van de dieren bij schemertijden, wanneer de knijten het actiefst zijn, maakt de kans om gestoken te worden al iets kleiner. Daarbij kan goede ventilatie in de stallen nog extra helpen.