"Maai Mei Niet" start eigenlijk al in oktober om bijen te helpen

4 uur geleden
Bij zit op een paardenbloem en bijenexpert Winfried Vertommen
© Beeldmontage RTV - rechtenvrije stockfoto/bijenexpert Winfried Vertommen

Binnenkort start de campagne ‘Maai Mei Niet’ weer, met als doel om in mei het gazon minder of helemaal niet te maaien en zo de bijen te ondersteunen. Maar volgens bijenexpert Winfried Vertommen van Natuurpunt Studie is dit helaas niet voldoende. Hij legt uit wat we nog meer kunnen doen om onze bijen effectief te helpen.

Start al in oktober

De campagne ‘Maai Mei Niet’ is een stap in de goede richting, maar het is belangrijk om nog verder te gaan. Hoe minder je maait, hoe meer bloemen de kans krijgen om te bloeien en om bijen aan te trekken.

  1. Laat het grootste deel van je gras met rust vanaf oktober tot eind mei.
  2. Maai doorheen het jaar telkens een ander stuk van je gazon. Er is altijd wel ergens een plek waar bloemen groeien. Wacht telkens een tot twee maanden voor je een plek opnieuw maait.
  3. Maai je gazon slechts 1 tot 3 keer per zomer om een gezonde variatie van plantensoorten te behouden.
  4. Maai wandelpaden en randen om toch een strak en verzorgd uiterlijk te behouden.

Met dit maaischema krijgen planten zoals wilde peen, gewone rolklaver en knoopkruid de kans om te bloeien, wat de biodiversiteit in je tuin ten goede komt.

Bemesten? Liever niet

Er bestaan meststoffen in alle soorten voor een gezond en groen gazon. Maar als je de bijen wil helpen, dan sla je bemesten best over. Meststoffen bevorderen grasgroei, waardoor bloemen de kans niet krijgen om te groeien. “Een verrijkte bodem leidt tot een monocultuur van gras, wat oninteressant is voor bijen,” legt Vertommen uit.

Bij zit op een paardenbloem

Wat kan je planten?

Heb je geen al te grote tuin of woon je op een appartement en wil je toch graag iets extra doen voor de bijen? Kies dan voor vaste, inheemse planten die meerdere jaren meegaan. Dit kan in een plantenborder of in een plantenbak. Lavendel is bijvoorbeeld een favoriet van hommels en honingbijen. Je kan ook kiezen voor:

  • Prachtklokje
  • Wilde reseda
  • Ezelsoren
  • Salie
  • Slangenkruid
  • Wilde marjolein
  • ...

Daarnaast spelen bloeiende struiken en bomen ook een belangrijke rol. Wilgen en sleedoorn bloeien bijvoorbeeld vroeg in het jaar en voorzien bijen van nectar wanneer er nog weinig andere bloemen beschikbaar zijn.

Honingbij zit op lavendel

Geef inheemse bloemen een kans

Het is heel aanlokkelijk om een kleurrijke bloemenweide aan te leggen. Maar volgens Natuurpunt Studie is dat niet altijd een goed idee. "In veel tuincentra vind je mengsels met uitheemse bloemen die er mooi uitzien, maar die onze inheemse bijensoorten weinig tot niets te bieden hebben," zegt Winfried Vertommen. In België zijn er 421 verschillende bijensoorten die volledig afhankelijk zijn van bloemen om te overleven. Daarom is het belangrijk om voor de juiste bloemen te kiezen.

Door je gazon om te spitten en zo'n mengsel te zaaien, verstoor je vaak een natuurlijke situatie die al goed was.

- Winfried Vertommen, Natuurpunt Studie
Grasveld met madeliefjes

Een betere aanpak?

Laat een deel van je gras ongemaaid en geef inheemse planten zoals paardenbloemen, rode klaver, knoopkruid en margrieten een kans. Uit onderzoek van Natuurpunt Studie blijkt dat paardenbloemen de absolute favoriet zijn van bijen.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen

Als we allemaal ons steentje bijdragen dan kunnen we echt een verschil maken voor de bijen. Wetende dat meer dan 10% van Vlaanderen bestaat uit tuinen, zou dat zeker haalbaar moeten zijn. “Als iedereen een stukje van zijn of haar tuin natuurlijker beheert, dan maken we samen een groot verschil,” benadrukt Vertommen. “Laat een stukje gazon langer groeien, plant inheemse bloemen en vermijd pesticiden en meststoffen. Dat is de beste manier om onze (wilde) bijen te helpen.