3 partijen versus 2 kartels: Wie trekt aan het langste eind in Willebroek?

don 10 okt
STEMbus RTV
© RTV

In aanloop naar de verkiezingen van volgende zondag hield de RTV Stembus ook halt in Willebroek. In het verleden domineerden de socialisten in Willebroek, maar N-VA heeft de fakkel al enige tijd overgenomen. Blijft dat zo of zijn er nog kapers op de kust? En wat is de inzet van deze verkiezingen?

Willebroek was tot 2012 een socialistisch bastion. Maar toen nam N-VA met Eddy Bevers het over. En op 14 oktober 2018 groeide de partij van burgemeester Eddy Bevers tot bijna 39%.

SP.A zakte nog wat, maar bleef wel duidelijk de tweede grootste met net geen 27%. CD&V behaalde 15%, Groen bijna 12% en Open VLD klokte af op een ruime 7%.

Dat resulteerde in 13 zetels voor N-VA. 8 voor de socialisten, 4 voor CD&V, 3 voor Groen 3 en 1 voor Open VLD. N-VA sloot een bestuursakkoord met Open VLD en CD&V. Maar eind 2021 ruilden N-VA en Open VLD ruilden CD&V in voor Vooruit.

Kartels

Dat met het nieuwe gemeentedecreet kartels interessant kunnen zijn om de grootste te worden, hebben ze in Willebroek goed begrepen. Zo sloten coalitiepartners N-VA en Open VLD een pact en trekken ze als N-VA Team Eddy naar de kiezer.

Ook Vooruit en CD&V sloten een verbond. Zij komen samen op onder de naam Iedereen 2830. En ex-burgemeester Marc De Laet, die 6 jaar geleden lijstduwer was, is opnieuw kandidaat-burgemeester.

GROEN komt gewoon weer alleen op, met schepen Thierr Serrien als kopman. En dan zijn er links en rechts nog 2 nieuwkomers op het stembiljet in Willebroek, PVDA met kersvers Europees parlementslid Rudi Kennes. En ook Vlaams Belang komt opnieuw op bij de stembusslag op 13 oktober.

De jeugd, diversiteit en ook hier mobiliteit zijn thema's die ook in Willebroek heel hard leven. Dat blijkt uit een navraag bij de inwoners. Toch is er al veel verbeterd en de mensen vinden dan ook dat Willebroek er al sterk op vooruit is gegaan.

Heraanleg centrum

De heraanleg van het centrum is in Willebroek veruit het grootste dossier voor de komende jaren. Zowel oppositie als meerderheid hebben ook al een masterplan goedgekeurd in de gemeenteraad, maar toch zorgt dat plan voor verdeeldheid. Volgens de oppositie zijn de plannen niet helemaal realistisch. Ze moeten concreter worden en er moet bekeken worden wat er op kortere termijn mogelijk is.

Nieuw zwembad

Naast een nieuw centrum hopen de inwoners ook dat er werk wordt gemaakt van een nieuw zwembad. In 2011 sloot zwembad De Schalk, en sindsdien moeten de inwoners uitwijken. Intussen ligt er bij de gemeente wel een plan voor een nieuw zwembad klaar op de site van Sport Vlaanderen aan Hazewinkel.

Nog een thema dat al jaren speelt bij de inwoners van Willebroek is het onveiligheidsgevoel. In 2020 voerde de gemeente nog een avondklok in na overlast van jongeren. Dat is intussen lang verleden tijd, maar toch blijft het onveiligheidsgevoel aanwezig. Bij sommige inwoners rijst de vraag om meer blauw op straat. En daar maakt de politiezone Rivierenland al werk van met o.a. een hondenpatrouille en een motorteam in de wijkwerking

Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente .