Blijven CD&V en N-VA aan de macht in Berlaar, of kiezen de inwoners voor vernieuwing?

8 uur geleden
Stembus Berlaar
© RTV

De RTV Stembus houdt vandaag halt in Berlaar. Wat vinden de inwoners van het beleid van de afgelopen zes jaar? En hoe willen de partijen de volgende jaren inspelen op de noden van de mensen in Berlaar.

In 2018 kwamen CD&V en N-VA apart op nadat ze eerder een kartel vormden. En ze werden opnieuw de twee grootste partijen. CD&V van burgemeester Walter Horemans haalde ruim 33 % van de stemmen. N-VA meer dan 21%. Het lokale kartel BHG volgde op net geen 20%. Groen en Vlaams Belang haalden respectievelijk 14 en 11 % van de stemmen.

In zetelverdeling kwam dat op 8 zetel voor CD&V, 5 voor N-VA, 4 voor BHG en GROEN en Vlaams Belang kregen elk 2 zetels.

Opnieuw CD&V en N-VA in bestuur

CD&V was als grootste partij onmisbaar in een coalitie en ging opnieuw in zee met de vorige kartelpartner N-VA. Burgemeester Walter Horemans bleef aan het roer en zou er na 13 oktober nog graag een legislatuur bij doen.

Voor coalitiepartner N-VA is de grote vraag welk gevolgen de interne strubbelingen hebben op de verkiezingen van 13 oktober. Schepen en voormalig lijsttrekker Jan Hendrickx trok de deur van de partij achter zich dicht. De nieuwe lijsttrekker Adriaan Jans moet de kiezer nu overtuigen,

Ook bij de lokale kartellijst BHG schuift er wel wat. Vooruit komt apart op, Open VLD niet. En Samba, of Samen Berlaar Anders trekt onder de naam Ons Dorp naar de kiezer. De Groenen, met Cathy Rousseau al lijsttrekker, bieden op hun lijst plaats aan politiek daklozen met hun project Toekomst 2590. Vlaams Belang wil de stijgende nationale cijfers ook in Berlaar verzilveren.

Parkeerplaatsen Markt

De heraanleg van het centrum en vooral het verdwijnen van parkeerplaatsen op de Markt, is momenteel onderwerp van gesprek in Berlaar. Al zijn er volgens burgemeester Walter Horemans genoeg parkeerplaatsen op wandelafstand van de Markt, 404 om precies te zijn. De plannen voor de heraanleg blijven dus ongewijzigd. En daar is ook oppositiepartij Vooruit het mee eens.

Fiets- en voetpaden in slechte staat

De toestand van de voet- en fietspaden, dat is een andere zaak. Die liggen er op veel plaatsen heel slecht bij en moeten dus dringend aangepakt worden. Al legt burgemeester Horemans de schuld ook bij de werken voor Fiberklaar.

Geen appartementen meer

Het landelijk karakter van een dorp als Berlaar moet behouden blijven, horen we van veel inwoners. Er komen te veel appartementen bij. En dat vindt ook de oppositie.

Maar volgens de burgemeester is het niet makkelijk om al die projecten tegen te houden. Er werd afgelopen legislatuur wel een visienota gemaakt over bouwprojecten in het centrum. Sinds een aantal parkeerplaatsen verplicht zijn bij elk project, daalt het aantal aanvragen wel. Al voegt de burgemeester er wel aan toe dat elk nieuw appartement dat op de markt komt, de dag nadien ook verkocht is.

Hoe de inwoners van Berlaar gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente.