Welke partijen hebben het vaakst initiatiefrecht? De kaart!

2 uur geleden
gemeenteraadsverkiezingen 2018-2024
© RTV

De grootste partij heeft het initiatiefrecht sinds het nieuwe kiesdecreet. In principe wordt die initiatiefnemer ook burgemeester als hij erin slaagt een coalitie te vormen. En als we vergelijken met wie er 6 jaar geleden burgemeester werd, dan liggen er weer meer christendemocraten in polepositie. En keren ook de socialisten terug als burgemeester. Wie minder vaak de burgervader zal leveren, zijn N-VA en de liberalen. Een overzicht.

De christendemocraten zijn aan zet in 22 gemeenten. Vaak onder de naam CD&V, hier en daar als lijsttrekker in een kartel, zoals in Laakdal of onder een lokale naam zoals Goudt in oud-Turnhout.

N-VA heeft in nog maar 8 steden of gemeenten het initiatiefrecht. Alleen in Nijlen is dat nieuw. In Merksplas en Grobbendonk hebben de liberalen een overduidelijk overwicht. In Mechelen moet Bart Somers met zijn stadslijst wel gaan onderhandelen. Net als liberaal Ronny Slootmans van Samen Anders in Sint-Katelijne-Waver.

Heel opvallend is dat er opnieuw 4 gemeenten zijn waar we een socialistische initiatiefnemer hebben. Hannes Anaf wordt burgemeester in Turnhout, Jan Bertels in Herentals. Ook in Meerhout heeft een socialist het initiatief, net als in Sint-Katelijne-Waver, waar Ronny Slootmans van Samen Anders aan zet is. En dat is toch wel een andere situatie dan 6 jaar geleden, waar er geen enkele socialistische burgemeester meer was.

En zo is de situatie (foto hieronder) heel anders dan zes jaar geleden, waar er geen rood meer te bekennen was op de kaart en er dus geen enkele socialistische burgemeester meer was. De liberalen verliezen het initiatiefrecht in Hoogstraten en Putte.

En wat vooral opvalt is dat de christendemocraten het aantal gemeenten dat ze vorige legislatuur verloren aan N-VA weer terugwinnen. N-VA is nu baas in 8 gemeenten, vorige legislatuur nog in 14. Voor CD&V geldt de omgekeerde beweging zij gaan van 16 naar 22 gemeenten.