Geheime stemming voor Willebroeks schepencollege is schaakspel: amper 2 schepenen verkozen en Eddy Bevers blijft voorlopig burgemeester

8 uur geleden
Willebroekse gemeenteraad kiest schepenen via geheime stemming
© RTV

Willebroek koos vanavond zijn schepencollege. Niet zoals in de meeste andere gemeenten door een coalitie te vormen, wel door een geheime stemming, omdat er geen akkoord gevonden kon worden. De geheime stemming bleek een echt schaakspel. Uiteindelijk raakten 2 schepenen verkozen voor N-VA. Het minimum dat verplicht is. Willebroek komt zo in een hele bijzondere situatie terecht waarbij er een minderheidscollege gevormd is, met een minimum aan leden. Maar het nieuwe college kan nog niet aan de slag.

Als eerste schepen is Luc Spiessens gekozen door de gemeenteraadsleden. Tien raadsleden stemden 'neen'. N-VA-er Spiessens kreeg 18-ja-stemmen achter zijn naam, vermoedelijk van de N-VA en Vlaams-Belangfractie.

Bij de stemming voor de tweede schepen werd er geen volstrekte meerderheid gehaald; 13 stemmen voor Serkan Bozyigit van N-VA en 5 voor Véronique De Wever Van Vlaams Belang. N-VA steunde dus meer dan waarschijnlijk niet de Vlaams Belangkandidaat, zoals Vlaams Belang dat aan het begin van de zitting had geëist. (zie onderaan). Opnieuw 10 neen-stemmen waren er ook, vermoedelijk van Iedereen 2830. Zij waren met 10, één lid ontbrak. Dat betekende dat er een tweede stemronde nodig was, waarbij neen-stemmen niet meer meetellen en geen volstrekte meerderheid meer nodig is. Iedereen 2830 liet de zitting schorsen om te overleggen.

De resultaten van de stemming in de tweede ronde bleven dezelfde. Aangezien in de tweede ronde niet met volstrekte meerderheid gestemd moest worden, ging het tweede schepenambt naar Serkan Bozyigit, ook N-VA.

Véronique De Wever van Vlaams Belang kondigde daarop aan dat Vlaams Belang vanaf dat moment, net als Iedereen 2830 'neen' zou stemmen, wegens gebrek aan steun van N-VA.

Geen verdere schepenen meer verkozen

Bavo Anciaux (N-VA) kreeg 13 ja-stemmen en 15-neen-stemmen in de stemronde voor de derde schepen. Dat betekent geen meerderheid en ' er werd dus geen derde schepen verkozen' deelde de voorzitter van de gemeenteraad mee. Ook de vierde en schepen raakten om dezelfde reden niet verkozen.

Marc De Laet (Iedereen2830) merkte nog op dat er geen vrouwen verkozen waren, en dat dat niet volgens de regels is. Hij nodigde Eddy Bevers ook nog eens uit om opnieuw aan tafel te gaan zitten.

Willebroek krijgt zo een minimumbezetting in het schepencollege met Eddy Bevers als burgemeester en twee verkozen schepenen. Bevers kan volgens het nieuwe decreet voorlopig wel de eed niet afleggen 'omdat het schepencollege nog geen meerderheid heeft', zei de voorzitter van de gemeenteraad. 'Zo kan de aangewezen burgemeester niet aangeduid worden en de eed niet afleggen. Het uittredend college blijft zo voorlopig zitten.'

Er is veel publiek komen opdagen voor de bijzondere gemeenteraad

Gemeenteraad begint met een verklaring

Alle partijen begonnen de gemeenteraad met een verklaring, waarin ze hun stemgedrag al min of meer kenbaar maakten.

Iedereen 2830 begon de gemeenteraad met een verklaring waarin het N-VA verweet niet te willen samenwerken. Iedereen 2830 wilde daarom geen schepenen voordragen. Iedereen 2830 zei neen te zullen stemmen voor elke voordracht en in elke stemronde.

'N-VA Team Eddy heeft gekozen om Willebroek in een chaos te storten en Willebroek te besturen met een minderheid', zei Bram De Wilde. 'Wij weigeren te buigen voor chantage en spelletjes', klonk het hard. De prijs die Willebroek betaalt is hoog, voegde De Wilde er nog aan toe, namelijk een minderheidsbestuur, chaos en afhankelijkheid van extreem-rechts.

Uittredend burgemeester Eddy Bevers repliceerde dat het project van Iedereen 2830 een sprookje is dat niet eindigt op een gelukkig einde. Het is een illusie die de inwoners wordt voorgeschoteld, voegde hij eraan toe. 'Het grote deel van de Willebroekenaars heeft anders gestemd. Toekomstplannen blokkeren, dat wil Iedereen 2830', zei Bevers nog.

Vlaams Belang eist schepenambt in ruil voor steun aan N-VA

Ook Vlaams Belang las nog een verklaring voor. Het betreurde dat N-VA het cordon sanitaire in stand wilde houden. We reiken de N-VA alsnog de hand in deze geheime stemming, voegde de fractieleider er nog aan toe. Vlaams Belang vroeg N-VA openlijk om haar steun te geven aan haar kandidaat voor een tweede schepen. 'Steunt u ons als tweede schepen niet, dan zorgt u voor politieke chaos en is uw verantwoordelijkheid in deze enorm. Een constructief voorstel waarmee het belang van de Willebroek naar op de eerste plaats gezet wordt', zei fractieleider De Wever nog, een ultimatum dus.

Geheime stemming na patstelling

Willebroek slaagde er niet in een schepencollege en dus coalitie op de been te brengen omdat N-VA Team Eddy en Iedereen 2830 niet tot een akkoord kwamen. N-VA wilde niet samenwerken met Karim Hassoun. De derde mogelijke partij was Vlaams Belang en de twee andere partijen wilden het cordon sanitaire niet breken.

De kandidaten voor de schepenposten tijdens de geheime stemming werden eerder al voorgedragen. Iedereen 2830 stelde geen kandidaten voor.